Portugalská kuchyně

Portugalská kuchyně - všeobecně

Za dobu našeho pobytu v Portugalsku jsme si kromě vína zamilovali i portugalskou kuchyni. Pro Portugalce je velice důležité sednout si s rodinou nebo přáteli a vychutnat si oběd od předkrmu až po zákusek a jako tečku si dát jedno „Cafezinho“. Takový oběd ve všední den může trvat i dvě hodiny.

Portugalská kuchyně je ovlivněna zámořskými objevy a sousedstvím Atlantského oceánu. Na jídelníčku tedy najdeme mnoho ryb a mořských plodů, ale také různé druhy mas, sýry, luštěniny, ovoce a zeleninu. Vasco da Gama dovezl Portugalcům mimo jiné pepř a skořici. A právě skořice je pravděpodobně nejoblíbenějším kořením. Může se stát, že kousek skořice dostanete i ke kávě, ale určitě si jí musíte posypat klasický portugalský zákusek "Pastel de nata". 

Mezi nejoblíbenější jídla patří „Bacalhau“, sušená solená treska a říká se, že Portugalci mají 365 receptů na přípravu, tedy na každý den v roce jeden. Podle historiků se Bacalhau jedlo už ve 14. století v době zámořských objevů. Sušená a solená treska mohla být skladována na lodích a stala se tedy součástí stravy portugalských námořníků. Zajímavé je, že treska se nenachází v portugalských vodách. Poprvé ji Portugalci objevili ve vodách kolem Newfoundland a v současnosti se dováží také ze skandinávských zemí. Je tak oblíbená, že je součástí i slavnostní štědrovečerní večeře. 

Další oblíbenou rybí specialitou jsou grilované sardinky (Sardinhas grelhadas). V sezoně od května do října a hlavně kolem svátků patronů Lisabonu a Porta si můžete dát grilované sardinky v každé restauraci a také u stánku na ulici.

Portugalci milují také maso, specialitou je „Leitão assado“, mléčné selátko na rožni, nebo „Porco à Alentejana“ marinované kostky vepřového masa podávané s mušlemi.

Pokud půjdete kolem restaurace, kde bude viset cedulka „Hoje á cozido“, vězte, že bude plno, servíruje se totiž „Cozido à portuguesa“. Jedná se o tradiční portugalské jídlo, kdy se pomalu vaří různé druhy masa, klobás a zeleniny. Trochu mi to připomíná naši zabijačku, asi proto, že se tam někdy přidávají prasečí nožičky a ouška…

Milovníci polévek si také přijdou na své, podávají se různé vývary i husté zeleninové polévky. Například „Caldo verde“ což je kapustová polévka.

….A nesmím zapomenout na skvělý olivový olej, který se podává téměř ke všemu….A olivy....

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení