Portugalská kuchyně

Portugalská kuchyně - všeobecně

Za dobu našeho pobytu v Portugalsku jsme si kromě vína zamilovali i portugalskou kuchyni. Pro Portugalce je velice důležité sednout si s rodinou nebo přáteli a vychutnat si oběd od předkrmu až po zákusek a jako tečku si dát jedno „Cafezinho“. Takový oběd ve všední den může trvat i dvě hodiny.

Portugalská kuchyně je ovlivněna zámořskými objevy a sousedstvím Atlantského oceánu. Na jídelníčku tedy najdeme mnoho ryb a mořských plodů, ale také různé druhy mas, sýry, luštěniny, ovoce a zeleninu. Vasco da Gama dovezl Portugalcům mimo jiné pepř a skořici. A právě skořice je pravděpodobně nejoblíbenějším kořením. Může se stát, že kousek skořice dostanete i ke kávě, ale určitě si jí musíte posypat klasický portugalský zákusek "Pastel de nata". 

Mezi nejoblíbenější jídla patří „Bacalhau“, sušená solená treska a říká se, že Portugalci mají 365 receptů na přípravu, tedy na každý den v roce jeden. Podle historiků se Bacalhau jedlo už ve 14. století v době zámořských objevů. Sušená a solená treska mohla být skladována na lodích a stala se tedy součástí stravy portugalských námořníků. Zajímavé je, že treska se nenachází v portugalských vodách. Poprvé ji Portugalci objevili ve vodách kolem Newfoundland a v současnosti se dováží také ze skandinávských zemí. Je tak oblíbená, že je součástí i slavnostní štědrovečerní večeře. 

Další oblíbenou rybí specialitou jsou grilované sardinky (Sardinhas grelhadas). V sezoně od května do října a hlavně kolem svátků patronů Lisabonu a Porta si můžete dát grilované sardinky v každé restauraci a také u stánku na ulici.

Portugalci milují také maso, specialitou je „Leitão assado“, mléčné selátko na rožni, nebo „Porco à Alentejana“ marinované kostky vepřového masa podávané s mušlemi.

Pokud půjdete kolem restaurace, kde bude viset cedulka „Hoje á cozido“, vězte, že bude plno, servíruje se totiž „Cozido à portuguesa“. Jedná se o tradiční portugalské jídlo, kdy se pomalu vaří různé druhy masa, klobás a zeleniny. Trochu mi to připomíná naši zabijačku, asi proto, že se tam někdy přidávají prasečí nožičky a ouška…

Milovníci polévek si také přijdou na své, podávají se různé vývary i husté zeleninové polévky. Například „Caldo verde“ což je kapustová polévka.

….A nesmím zapomenout na skvělý olivový olej, který se podává téměř ke všemu….A olivy....